Ještě jednou. Nejsme tady proto, abychom trpěli. Mnoho lidí si těžkosti v životě vybírá, ale pokud cítíte, že pro trápení nejste stvoření a nechcete ho, máte pravdu. Opravdu tu nemáme být pro utrpení.

Máme si užívat život v hojnosti, uplatňovat svůj plný potenciál, radovat se, být ve vnitřním klidu, zažívat naplnění, prožívat lásku, přátelství, dostávat i s radostí dávat, pokud to s námi souzní.

Někde na cestě jsme se ztratili

Každý člověk má už v dětství pozitivní okamžiky, prožívá radosti, momenty kdy ho někdo podpoří, kdy něco dostane, kdy zažije dotek lásky, zažije něco dobrodružného, objevuje, někdo ho pochválí. I kdyby to bylo pouze jedenkrát v životě, každý jsme si to zažili. Místo abychom zůstali v tomto prožitku začne převažovat něco negativního. Pokud jste vyrůstali v negativním prostředí, je zde větší šance, že převážilo právě to negativní, nad těmi jednotlivými pozitivními prožitky.

Když se děje něco negativního často, začínáme si na to zvykat, přijmeme to, stává se to naší normou, žijeme to. Někdo se už v dětství dokáže postavit do svojí síly, ale někdo ne. V dětství vznikají nejrůznější přesvědčení o sobě, o životě, a o tom, co prožíváme. Pokud se podřídíme negativnímu, naše přesvědčení budou…. hádejte jaká.

Prostředí nás formuje

Pokud na vás někdo křičel, budete se bát, pokud s vámi někdo manipuloval, budete oběť, pokud vás někdo používal, budete ostatním sloužit, pokud vás někdo zrazoval, nebudete věřit, pokud vás nikdo neuznával, budete ponižovat ostatní, atd. atd.

Přesvědčení, která si na základě svých prožitků vytvoříme potom určují náš život.

Dokážete si představit, když je v životě člověk obklopen prostředím, kde funguje spolupráce, kde žije v hojnosti, kde je porozumění, kde jsou jasné hranice, kde je láska, podpora… jaká přesvědčení si vytvoří?

Tvoříme si svůj život

Jaké přesvědčení si v sobě neseme vytváří náš svět. Pokud máte v životě problémy, podívejte se na svá přesvědčení v oblasti, kde problémy máte. Co si o té oblasti myslíte? Co si vytváříte? Ať to jsou vztahy, práce, pracovní prostředí, společnost… A položte si otázku: Není to náhodou podobné tomu co mám v sobě uložené? Neodpovídá to mému nastavení?

A čím dalším tohle nastavení potvrzuju? Co čtu, na co se dívám, s kým se stýkám, kde pracuju, o čem mluvím? Uvědomte si, že tohle vše se dá změnit. Tohle všechno musíte změnit, pokud chcete mít i jiný život. Myslíte, že číst zprávy, které píšou lidé s negativními přesvědčení o životě a o světě vás posune k lepšímu životu? Co vztahy, kde necítíte rovnost? Jsou pro vás dobré?

Je to jednoduché, změňte to. Zaměřte se v životě na to, co chcete. Ať je to výběr filmu, na který se podíváte, kniha kterou přečtete, lidé se kterými se bavíte, témata o kterých se bavíte, práce kterou děláte. Změňte své přesvědčení, že to nemůže být jinak. Řekněte si nahlas: Můžu to změnit. Můžu mít šťastný život, můžu se cítit dobře, můžu se cítit naplněně, můžu mít férové vztahy, můžu cítit lásku.

Co všechno potom v životě uděláte aby to tak bylo?

Mindset

Ano, je to o našem nastavení. Ať jste v sebevětší krizi, na dně, v bankrotu, chcete to vzdát, nebo se vám nedaří jen něco málo změnit, nevzdávejte to. Jde jenom o to změnit svoje nastavení, svůj pohled na život, svoje hodnocení života.

Pomáhají nám v tom pocity. Stačí začít měnit naše pocity, abychom sami sebe naladili do lepšího nastavení. Nejde o to zmítat se v pozitivních nebo negativních emocích. Jde to ještě hlouběji. Být v klidu, soustředit se na své pocity a prožívat především ty, které jsou v našem životě žádoucí. Čím více jich budeme prožívat, tím více se ladíme do stavu, ve kterém chceme být.

Někdy je potřeba trpělivosti, ale pokud se na tuhle cestu vydáte a vytrváte, budete mít jistě úspěch. Stejně tak jako se nějakou dobu vytvářely vaše negativní přesvědčení, budou se pravděpodobně nějakou dobu vytvářet i vaše nová přesvědčení, která pro vás ovšem budou více užitečná.

Po nějaké době pocítíte trvalou změnu. Už bude snazší se naladit na to co chcete, a naopak do negativního nastavení se vám už ani nebude chtít. Negativním lidem se raději vyhnete (pokud se vůbec objeví), i když dříve byste s nimi diskutovali. Nebudete se ucházet o práci, která vás vyčerpává, ale uvidíte nabídky na práci, která vás bude oslovovat, i když předtím jste je „jaksi“ neviděli.

Vytvářením takového pozitivnějšího vnitřního světa má své postupné fáze. Nechtějte hned skočit do toho super pozitivního. Mysl je někdy zrádná a dokáže to potom hodně zkomplikovat. Dejte si raději postupné cíle. Půjdete pomalu a vědomě. Budete vědět co přesně se děje s vaším životem a hlavně co se děje ve vás, a sami se ten princip naučíte. Navíc, když uvidíte drobné výsledky, bude vás to motivovat.

Co jsme, to přitahujeme

Pokud si vybíráme něco vyššího, co s námi vnitřně ladí, ladíme se i my sami do vyšších frekvencí. To nízké odpadá. Co je to nízké co odpadá, si odpovězte sami, nebo to přímo sledujte, až se to bude dít. Svojí frekvencí ovlivňujete i svět kolem vás. Je lepší zářit sami pro sebe a pozvedat ostatní, než být nešťastní a snažit se někde dělat dobro. Vydejte se na tuhle cestu, protože má smysl. Protože svůj život můžete změnit, ať je jakýkoliv. Pamatujte si, že tu nejste proto, abyste jakkoliv trpěli nebo byli nešťastní, abyste žili to, co nechcete. Jste tu proto co je ve vás. Zvládnete to, a i když si teď ještě nevěříte, já ve vás věřím a vím, že to zvládnete.

Když jsem na tyhle principy přicházel, přál jsem si, abych měl někoho, kdo by mě vedl. Kdo by byl můj mentor, učitel a věřím, že kdybych někoho takového měl, ušetřil bych si spoustu času a zbytečných let a slepých uliček na téhle cestě.

Proto tu jsem pro vás, když budete cítit, že je lepší, když na to nejste sami, ozvěte se mi. Budete překvapení, jak snadné to vlastně ve skutečnosti je a jak rychle se změna dostaví.